Bestrating bepaalt voor een belangrijk deel het aanzicht van uw tuin. Bij van Laak Groenprojecten begint sierbestrating dan ook met een goed doordacht en fraai ontwerp.
Gewenste uitstraling
Bestrating zorgt voor sfeer in de tuin. Tegels van natuursteen of oude waaltjes zorgen natuurlijk voor een heel ander beeld dan een bestrating met strakke keramische tegels. Ook de vorm; slingerend of recht, hoogteverschillen en eventuele patronen waarin we stenen leggen, werken allemaal mee aan het totaalbeeld.
Praktisch en mooi
Elke soort bestrating heeft zijn voor- en nadelen. Van Laak Groenprojecten geeft u graag advies over wat voor soort bestrating het beste bij uw wensen past en kunnen u voorbeelden laten zien van de verschillende soorten tegels.
Welke soort bestrating kiest u?
Keramische tegels
Van laak groenprojecten is gespecialiseerd in het leggen van keramische bestrating. Een goede keramische tegel is de meest duurzame tegel die te verkrijgen is. De kosten voor aanleg zijn bij keramische tegels vaak iets hoger dan voor bijvoorbeeld betontegels, maar dat verschil wordt ruimschoots gecompenseerd door de onderhoudsvriendelijkheid (geen algengroei), kleurvastheid en bestendigheid tegen beschadiging van de keramische tegel.
Hoe worden keramische tegels gelegd
Keramische tegels worden in vloerenspecie gelegd, Deze specie dient als fundering. Hierdoor zullen de keramische tegels ook op lange termijn niet verzakken of verschuiven. Door de keramische tegels in te wassen met cementgebonden voegmiddel heeft onkruid geen kans om tussen de tegels te groeien.
Gebakken stenen
Gebakken stenen worden gemaakt van klei en hebben daardoor een nostalgische uitstraling. Bakstenen bestrating gaat jaren mee en kan hergebruikt worden.
Betonnen bestrating
Betonnen sierbestrating is beduidend goedkoper in aanschaf en aanleg dan bijvoorbeeld natuursteen. Betontegels zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Het belangrijkste nadeel van betonnen tegels is dat er relatief snel algengroei en verkleuring optreedt.
Halfverharding
Met halfverhardingen worden verhardingen van split en grind bedoeld. Deze verhardingen worden steeds meer gebruikt omdat het goedkoop is en gemakkelijk te verwerken. Grind is ronder van vorm en wordt vooral decoratief gebruikt. Voor een wandelpad kun je beter gebruik maken van split, dit is hoekiger. Halfverharding is relatief goedkoop, waterdoorlatend en geeft een sfeervolle uitstraling.
Natuurstenen bestrating
Natuurstenen sierbestrating heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling. Het is wel een stuk duurder dan de andere steensoorten. Er bestaan verschillende soorten natuursteen, met allemaal weer iets andere eigenschappen. Hieronder bespreken we graniet en hardsteen.
Graniet
Graniet is een duurzaam materiaal dat niet snel zal verkleuren. Door de hard- en dichtheid van het product zal er geen opname van vervuiling plaatsvinden en behoudt het materiaal zijn kleur en uitstraling.
Hardsteen
Hardsteen is vaak wat goedkoper dan andere soorten natuursteen. Het is echter ook wat zachter, waardoor verkleuring en veroudering eerder kan optreden. Echter, dit geeft het product soms juist weer een rustiekere uitstraling.